WordPress ar fantastiskt

Snygg och simpel WordPress hemsida

WordPress är fantastistikt och det är egentligen inte att det är så teknisk överlägset allt annat – för det är det inte. Det finns en del saker som gör att WordPresshar blivit så överlägset alla andra ramverk och det första är att kunna bygga ut det befintliga ramverket på ett löjligt enkelt sätt genom s.k. plugins eller det svenska definition av dessa plugins som har kommit att bli kallad tillägg. Sedan ska man inte glömma att det finns s.k. tema där man kan använda sig av olika mallar för att använda sig av olika webbdesign när man skapar en snygg hemsida. Det här ”mall-tänket” har funnits länge i olika ramverk och ”plugin”-tänket har förekommit i olika ramverk under året – men det finns två stora skillnader där WordPress skiljer agnarna från vetet och det är anpassning och enkelhet.

Andra ramverk

Det finns andra ramverk som bygger på PHP (som WordPress) är väldigt kompetenta ramverk som t.ex.: Symfony2, CodeIgniter, Laravel, Drupal, Zend Framework, Yii, Slim Framework etc. Dessa ramverk passar generellt om man vill skapa någon specifik webbapplikation som inte har fokus på webbdesign i första hand och som har något specifikt användingsområde. Går det inte anpassa dessa ramverk på ett enkelt sätt? Jo självklart går det anpassa / skapa ny kod för för dessa ramverk och i vissa fall går det att ladda hem moduler som kan användas på plats men dessa brukar vara begränsade då det är en process för att kvalitetssäkra dessa moduler etc. Vissa ramverk har också stöd för att designa utifrån olika mallar men WordPress erbjuder ett betydligt mycket större utbud av olika mallar att utgå ifrån.

Plugin eller skriva egen kod?

I 90% av fallen hittar man något man söker efter genom att lägga till ett plugin. Ibland kan det vara gråzon där du önskar liter mer funktionalitet än det som finns i pluginet. Är detta plugin gjort på ett bra sätt så kan du enkelt bygga ut dess befintliga funktionalitet och på detta sätt slippa uppfinna hjulet på nytt. I vissa fall kanske man inte hittar det man vill ha alls eller om man vill ha det helt annorlunda – då kan man skriva sin egen plugin eller skriva egen kod och lägga in som en funktion i systemet.

Jag fick t.ex. en utmaning att göra en ”sitemap” baserat på en viss menystruktur och visst skulle man kunna kopiera menyn i html-format och lägga in på en sida i sin WordPress men den skulle inte vara aktuellt så fort någon ändring gjordes i menyn för WordPress. Nästa tanke var att då borde man ju kunna lägga in en befintlig meny som en s.k. shortcode(genväg) som innebär att man lägger in en tagg i innehållet för att köra en funktion (i det här fallet för att generera en meny) men detta var inte möjligt då denna funktionalitet inte fanns i WordPress som standard men det tog inte lång stund förrän denna kod löste problemet:

function print_menu_shortcode($atts, $content = null) {
extract(shortcode_atts(array( 'name' => null, ), $atts));
return wp_nav_menu( array( 'menu' => $name, 'echo' => false ) );
}
add_shortcode('menu', 'print_menu_shortcode');

Sedan var det bara lägga in [menu name=”top_menu”] på sidan (i innehållsdelen) där man ville visa menyn som heter top-menu.

En annan utmaning jag fick vara att implementera en specifik widget på en viss del på en specifik sida (widget = liten yta på hemsida som utgör en viss typ av funktionalitet) men då hittade jag ett plugin som uppfyllde mina behov väldigt snabbt: https://wordpress.org/plugins/amr-shortcode-any-widget/. Notera att de flesta plugins har stöd för dessa shortcodes – så var alltid nog med att kolla dokumentation för det plugin du ämnar att välja.

Finns det någon anledning att inte välja WordPress?

WordPress är fantastiskt men absolut inte en 100%-igt ramverk som passar till allt. Som med alla ramverk finns det både för- och nackdelar. Rent tekniskt finns det mycket att önska från WordPress, men det övervägs av enkelheten och anpassningen som kan göras i väldiga många fall, men vill man t.ex. skapa ett tidsredovisningssystem skulle jag inte välja WordPress som ramverk. Skulle jag vilja göra ett riktigt snabbt system för att hantera stamtavlor skulle inte WordPress vara mitt först val att utgå från heller.