Stammis Internet – Stamtavlor på nätet – ska det väckas till liv efter 20år?

Stammis Internet  - stamtavlor på nätet

Stammis Internet – stamtavlor på nätet

1995 startade jag igång ett projekt som hette Stammis Internet med mitt dåvarande företag som hette GW Soft. Projektet skapades utifrån ett behov som fanns på den tiden. Det var min syster Lotta Wiberg som gav mig idén och det handlade om att göra det möjligt att skriva in och dela stamtavlor med omvärlden – i början fanns Stammis Internet enbart på svenska, men innan projektets ”död” så fanns den även på engelska. Det fanns också nyheter som rörde häst- och hundvärlden – bilder och information om hundratals häst- och hundraser som både kennlar och stuterier skickade in till mig. Jag fick också feedback på vad som var rätt och fel angående vissa raser. Denna information hade jag ändå fått från rasböcker jag hade köpt in.

Kort sagt, det var ett projekt som involverade många – både de som ville skriva in stamtavlor, kolla på andras stamtavlor, annonsörer, kennelägare, stuterier, kompisar m.m.. Innan projektet blev webbaserat så hette systemet Stammis95 (Systemet gjordes i Visual Basic) och då kunde man ”bara” skriva in stamtavlor. Jimmy Hedberg hjälpte mig med en jingel till programmet som kördes igång vid uppstart. Nu kommer jag inte ihåg alla detaljer, men jag vill minnas att vi hade fruktansvärt roligt när vi höll på med detta – vilket återspeglar sig på jingeln som verkligen gjordes med ”glimten i ögat”. Klicka här för att spela upp jingeln.

Projektet skapades utifrån ett behov som jag ville hjälpa till att fylla och jag lade ut systemet på webben helt gratis och tanken var då att tjäna lite pengar på annonsörer på sajten. Om jag inte minns helt fel så hade jag några tusen unika besökare per månad och fick in en del pengar på detta, men långt ifrån tillräckligt för att leva på – och det var ju ändå inte min huvudsakliga verksamhet (som på den tiden var applikationsutveckling åt företag i Visual Basic, Access och Excel)

Jag har inte tänkt på Stammis Internet på hur länge som helst ,men tanken på detta projekt återuppväcktes när jag fick kontakt med Käthe Nilsson (som idag driver bloggagenturen) på LinkedIn drev webbkattidningen Spinn i samma veva som jag höll på med Stammis Internet. Jag kommer inte ihåg detaljerna här , men jag vet att vi hade en hel del mailkontakt.

För skojs skull googlade jag på Stammis Internet och Wibergs Web dyker upp på förstaplatsen på google:

Wibergs Web googlesökning på Stammis Internet

Wibergs Web googlesökning på Stammis Internet

Helt otroligt… Efter 20 år… Visserligen redirectas nuvarande stammis.com till wibergsweb.se MEN ändå… ….som om inte det vore nog … när jag googlar på stamtavlor på nätet så får jag fram detta sökresultat:

stamtavlor på nätet - googlesökning

stamtavlor på nätet – googlesökning

Jag började gå in lite mer på djupet hur en del besökare hittar till min företagssida och ser till min förvåning att det är en del besökare (ca 5-6st / dag) som letar efter specifika hund- och hästraser och det har fått mig att börja fundera. Jag har ju systemet kvar, men med 20 års erfarenhet i  bagaget så är jag rätt säker på att jag inte skulle vara nöjd med den kodning som är gjord. Det fanns heller ingen affärsplan hur jag skulle tjäna pengar utan jag såg detta mest som en sidoverksamhet till företaget.

Jag vet inte om jag borde få ”tummen ur” och göra något av detta… Vad tycker du?