Googla inte ihjäl dig!

Googla inte ihjäl dig

Att å ena sidan vara programmerare och andra sidan företagare/VD/marknadsförare etc. kan ha både för- och nackdelar. När det gäller biten som utvecklare är det fantastiskt kul att utmana sig själv hela tiden, att hitta bättre lösningar på på både nya och befintliga problem. Att ständigt få bättre kvalité och förbättra en produkt och googla sig fram till nya infallsvinklar / nya idéer, vara aktiv i diskussionsform m.m. är vardagsmat för en utvecklare / programmerare. Ur ett företagarperspektiv är det istället så att man måste se hur man kan tjäna pengar på varje nedlagt minut i företaget – samtidigt som inte det får gå till överdrift. Det gäller helt enkelt att få en rimlig balans i förhållandet företagande / utveckling. Man kan t.ex. inte förvänta sig att nätverkande ska ge en direkt inkomst som företagare, utan man får istället se detta som en investering i verksamheten på lång sikt. Visar man sig aldrig, så är det svårt för folk att veta att man finns. Att nätverka är ”A och O”, och det är en av anledningarna till att Wibergs Web är med i Näringslivsforum Skövde, vilket är en förening som stödjer nätverkande inom det lokala näringslivet – vilket dom gör på ett fantastiskt sätt!

Hur hittar man balansen?

Hur hittar man balansen mellan företagande och utveckling då? Om man planerar att skapa en hemsida i WordPress så finns det ofta färdig funktionalitet (i plugin / tilägg ) för det behov man har. Det kan ta en stund att hitta det man söker och det är just här ett dilemma kan uppstå. Att lägga 10-15 minuter på att hitta ett plugin till WordPress för den funktionalitet man söker och installera den på hemsidan man utvecklar är en självklar kostnadseffektiv investering. Att lägga en timma på att hitta det man söker – kan vara gränsen till att vara kostnadseffektivt – beroende på vad det är för funktionalitet man söker givetvis. Nästa dilemma är i detta fallet: Har man hittat rätt WordPress plugin? Det kan ”dra iväg” i tid för att testa ett plugin – om det verkligen uppfyller de krav man ställer. Det är lätt att ”googla ihjäl sig”, dvs googla och försöka hitta något som man söker och ”fastna i tänket att det som man letar efter finns nog” (googla inte ihjäl dig). Vi har nog alla suttit vid datorn och surfat runt lite och undrat vart tiden tog vägen…

Googla inte ihjäl dig!

För att skapa kostnadseffektiva projekt så bör man alltså tänka efter före man sätter sig och googlar på saker man tror finns. Ofta går det faktiskt snabbare att skaffa enklare WordPress plugn själv än att leta efter dem på nätet. Av denna anledning så har Wibergs Web börjat skapa enklare plugins. Ett par exempel är ett plugin där man enkelt som administratör/författare i WordPress kan skapa formulär/listor för hantering av valutor mellan alla olika valutor baserat på Europiska Centralbankens valutakurser och ett plugin där man skapar listor väldigt enkelt. Detta för att underlätta hanteringen av befintliga projekt, men framöver kommer Wibergs Web även att dela med sig av diverse WordPress plugins. Om du är intresserad av något av dessa plugins så hör av dig!

Är det allmänt kända plugins i WordPress som t.ex. Advanced Custom Fields, WP Super Cache,Yoast SEO etc så ska man givetvis använda dem (om man har behov av dem) och inte skapa nytt plugin helt i onödan. Är det något plugin du söker efter: Lägg max 1 timme på installation och testning. Hittar du inte exakt vad du söker kan du med fördel kontakta Wibergs Web som kan skapa ett plugin till ett förmånligt pris. Det viktiga att tänka på: Googla inte ihjäl dig – utan tänk smart!

Författare till detta inlägg (till denna blogg som handlar om webbdesign, webbutveckling och SEO)

Jag heter Gustav Wiberg och driver Skövdes genuina webbyrå Wibergs Web. Kontakta mig genom att klicka här.