Känn till dina styrkor och svagheter!

Känn till dina styrkor och svagheter!

Håll igång din kompetens

Det är viktigt att hålla igång sin kompetens / kunskap oavsett vilken bransch man befinner sig i men ju snabbare en bransch förändras/växer – desto viktigare blir det. Jag Gustav Wiberg, grundaren till Wibergs Web – Skövdes genuina webbyrå har alltid sett det som superviktigt att hålla mig ”up to date” med alla möjliga tekniker och sådant som händer inom branschen. Det är svårt om inte omöjligt att hålla reda på allt inom branschen, så det gäller att begränsa sig vad man vill fokusera på. I mitt fall är det webbutveckling som har varit en av mina stora styrkor och jag har på senare tid även blivit riktig duktig på webbdesign. Jag tillhör alltså en av de få webbutvecklare som både gillar att programmera och att göra design.

Jobbintervjuer utvecklar dig som människa

För ett tag sedan jobbade jag på en webbyrå här i stan (Skövde) men blev tyvärr uppsagd på grund av det var alldeles för lite att göra. Efter det var jag arbetslös (nej inte arbetssökande – jag var utan arbete = arbets-lös). Jag startade upp min webbyrå Wibergs Web efter ett tag i arbetslöshet då jag vägrade gå på massa tramsiga kurser bara för att få en inkomst. Jag gör hellre något vettigt med mitt liv än att förbättra statistik (ja tolka det som ni vill). Under tiden som arbetslös gick jag på en del jobbintervjuer och även om jag fick inte jobben så gav det mig värdefulla insikter om mig själv, dvs. vad mina styrkor och vad mina svagheter är. På en intervju gick de igenom mina kompetenser (som stod i mitt CV) och ställde ”kontrollfrågor” då de inte trodde att jag hade så mycket kompetens i bagaget vilket i sig var lite roligt men jag förstod då också att många drar vita lögner eller tänjer på sanningen då de söker jobb. Jag är och har nog alltid varit för ärlig och troligtvis en bidragande orsak till att jag inte fick något av dessa jobb.

Utnyttja dina styrkor och svagheter

När jag startade upp företaget så fick jag  inom loppet av några månader 4-5 kunder och efter ett drygt ett år har jag nu 26 kunder. Mina styrkor och svagheter som jag fick på jobbintervjuerna har varit till stor hjälp när jag utvecklat mitt företag och kommunicerat med mina kunder. Det är viktigt att kunna säga ja till en kund, men det är också viktigt att veta om man bör säga nej (om det är kunskap/kompetens man inte behärskar) eller ge andra förslag som löser samma utmaning för kunden. Därför är det extremt viktigt att känna till sina styrkor/svagheter. Skulle någon be mig göra ett projekt som är baserat på Java (som jag inte är expert på) t.ex. så skulle jag eventuellt säga att samma sak kan göras i html5 (och förklara varför det är bättre som t.ex. ur ett SEO-perspektiv) som jag behärskar på ett helt annat sätt än Java. Det beror ju givetvis på vad det är för projekt, men som vanligt är det ju så att ärlighet varar i längden och det gäller både livet självt och företagandet!

Rannsaka dig själv

Googlar man på styrkor och svagheter så visas i första hand länkar som visar hur du lyckas på jobbintervjuer (som t.ex. Vilka är dina starka och svaga sidor?, Dina största svagheter – intervju m.m.) men oavsett om du är företagare, anställd eller arbetslös så är det viktigt att veta hur du ska förhålla dig till personer i din omgivning men framför allt att må bra och utveckla dig själv som människa! Vilka är dina starka och svaga sidor?