Snygg hemsida – kan vem som helst göra det?

Webbdesign

Självklart kan vem som helst göra en snygg hemsida! Allt handlar bara om vem man frågar. Frågar du någon i din bekantskapskrets – din familj, vänner eller övrig nära släkt så kommer de att tycka att din hemsida är fantastisk! Frågar du någon kund eller annan nära samarbetspartner så kommer dom säga att den är bra. Det finns fantastiska verktyg för att göra hemsidor snabbt och enkelt med olika mallar och vem som helst kan göra det.

Med rätt verktyg kan alla göra rätt

Får jag verktyg för att bygga ett hus så bygger jag ett hus. Får jag bara rätt verktyg för att laga bilen så lägger jag inga pengar alls på att få den lagad hos en bilverkstad. Ge alla personer rätt verktyg så behöver vi inte anlita snickare, bilmekaniker, vvs-ingenjörer. Vad skönt att slippa betala för externa tjänster – men å andra sidan skulle priserna troligtvis gå upp på alla verktyg då efterförfrågan ökar – men att köpa in hammare och skruv och lite gips och sådant som behövs för att bygga ett hus skulle troligtvis kosta mindre än att anlita någon hantverkare för att göra jobbet.  Bara jag köper in lite rör så kan jag fixa badrum och toalett och sådant själv. Det är bara verktygen som är viktiga för att få en bra kvalité i jobbet. Får jag bara rätt verktyg så kan jag göra en snygg hemsida!

Eller?

Jag hoppas att du som läser detta förstår ironi och inser att verktygen som används bara är ett hjälpmedel för att uppnå bra resultat och inget annat. En duktig snickare kan vara effektiv med en dålig hammare, men en dålig snickare kan vara usel med en bra hammare. Detsamma gäller ju oavsett bransch. Företag som håller på med webbdesign / webbutveckling är inget undantag. Men ju bättre hjälpmedel som dyker upp desto enklare är det att göra en snygg hemsida.

Bra och dåligt

Detta är faktiskt både bra och dåligt. ”Vem som helst” kan göra hemsida billigt och snyggt i WordPress med en mall som de väljer. Och ja – detta kan fungera i vissa fall. Men jag vet av erfarenhet att det aldrig blir 100%-igt i slutänden. Varför? Jo för att göra en snygg hemsida idag krävs så mycket mer. Hemsidan ska vara snabb. Finns sidan på ett dåligt webbhotell och kör WordPress så  måste det installeras vissa tillägg/plugins  som hanterar revisioner och cache för att snabba upp hanteringen/visning av den snygga hemsidan. Vill personen som har fått den där snygga hemsidan ha ett kontaktformulär så är det bra om han/hon som gjort hemsidan känner till grundläggande hantering av epost (smtp, pop, imap, spf-records m.m.) och förstår varför mail kommer fram / inte kommer fram vid testning. Fungerar inte den hemsidan i mobilen under vissa förutsättningar så måste han/hon som skapat hemsidan ha kunskap om det. I väldigt många fall så brukar personen som har den snygga hemsidan tröttna och anlita något företag för att göra jobbet betydligt dyrare – och (i de flesta fall) betydligt bättre. Så på kort sikt kan det upplevas bra, men på lång sikt blir det oftast väldigt dåligt att inte anlita en seriös webbutvecklare / webbdesigner / programmerare etc.