Lite då och då stöter jag på folk som fortfarande använder enklare hemsidor skrivna i html. Det är absolut inget fel i det och det finns stora fördelar gentemot att använda stora ramverk/plattformar/cms som t.ex. WordPress, codeigniter m.m. för att visa samma sak för besökaren (samma sak som skulle visats med vanlig html) En absolut fördel med att använda html är möjligheten att lägga in diverse kod på sidorna. Det är generellt sätt bara att ”kopiera och klistra in kod” där man vill ha den. När man ska lägga in javascript i wordpress är det också enkelt, men ska man lägga in det på rätt sätt så det inte lika självklart hur man ska göra det.
Har du en bra editor för att skriva din html-kod så kan du enkelt se om din kod validerar korrekt i html eller om det är några missar du gjort. Felen/varningar från editorn kan handla om allt från att du har missat att skriva alt-taggar till dina bilder till att du har div:ar som inte har stängts. Hur duktig du än är på html så är det väldigt enkelt att göra missar, t.o.m. när du har en bra editor.
HTML är snabbt
HTML är snabbt om man jämför med att ”slänga in sin hemsida i något ramverk”. Med snabbt menar jag att det är snabbt att ladda. Ramverk är ju väldigt generella och ska passa till många syften så det är inte konstigt att de i standardutförande tar längre tid att ladda. Den tiden man pratar om här är dock inte sekunder utan snarare om milisekunder så för blotta ögat spelar det ingen större roll. För en belastad server kan det dock spela väldigt stor roll om det tar 50ms eller om det är 10ms för att presentera hemsidan för besökaren.
Revisionshantering
När jag själv jobbade med html en gång i tiden så blev det lätt oordning i filstrukturen och gärna massa dubletter, som t.ex. index.html, index_old.html, index_old2.html osv. Det blev också ibland en hel del onödiga mappar som skapades temporärt som aldrig togs bort. Ja du som har jobbat med html från ”scratch” känner garanterat igen dig!
Nu för tiden finns det revisionshanteringssystem som är mycket bra där man kan återställa felaktigheter eller se vad som är gjort vid vissa tillfällen i koden. Detta ställer ganska hög krav på dig som använder ett specifikt revisionshanteringssystem. Olika revisionshanteringssystem har olika höga inlärningströsklar. Att installera, konfigurera och använda revisionshanteringssystemen som finns på marknaden är inte alltid så lätt. Ofta dyker det upp någon liten sak vid en installation där generell mjukvarukompetens ibland är nödvändigt för att lösa problematiken. Då dessa system ofta har ursprung från Linux/unix – världen så är man som Windows användare ganska så ”lost”.
Inget ont om varken linux- eller windows användare, men ofta är saker som har sitt ursprung i linux-världen inte så användarvändarvänliga och wndows-användare förväntar sig några klick på en knapp för att saker och ting ska fungera.
Kan vem som helst skapa en hemsida med html-filer?
Är det svårt att skapa en html sida? En html-fil är en textfil som har ändelsen .html (oftast) istället för .txt. Jag tror de flesta kan skapa en textfil i Notepad/anteckingar som har en dator. Att skapa en html fil är absolut inga konstigheter. Vem som helst med grundläggande intresse kan lära sig att skriva html också. Lite taggar som talar om att en bild ska finnas, lite rubriker, lite paragrafer osv.
Att skapa grundläggande taggar som finns inom head-taggarna där man gärna definierar hur sökresultat för hemsidan på google ska presenteras är bra. Det gäller även hur hemsidan ska presenteras på sociala medier med open graph titlar m.m. Det är inget måste men det är väldigt bra om det görs. För att sidan ska fungera med å,ä,ö i alla operativsystem/webbläsare ska man definiera teckenuppsättning, om det t.ex. är UTF-8 eller om det är windows 1252 som html-filerna är skrivna i. Det finns olika versioner av html och här är det viktigt att man definierar vilken version av html som man ska använda. Alla moderna hemsidor ska mobilanpassas (ja det är ingen fråga ens idag) och även här får man definiera några saker som gör att det ser så bra ut som möjligt i mobilen.
Ovanstående är inte solklart för alla. HTML är flexibelt men det är ganska hög svårighetsgrad för att sätta sig in i html om man ska få koden korrekt och få bästa möjliga förutsättningar för en bra hemsida.
Är det bättre att skapa en wordpresshemsida än en html-sida?
Nej absolut inte, men det krävs definitivt mer kunskap att skapa en sida baserad på html än att installera en wordpresshemsida på sin domän. Många webbhotell erbjuder dessutom så kallade ”one-click” lösningar, där man i princip klickar sig igenom för att skapa en hemsida där man kan ange sin text. Du slipper tänka på alla tekniska detaljer som krävs. Det tar helt enkelt WordPress hand om.
En viktig aspekt är ju självklart vad man vill uppnå med sidan. Om man drar en jämförelse hemsidor vs. gräsklippare: En åkgräsklippare är ju t.ex. bättre än en vanlig handgräsklippare men skulle nog inte fungera så väl på en liten gräsmatta på 2×2 meter. Med detta sagt menar jag att det inte är jättestor idé att skapa en wordpresshemsida med en eller två sidor som sällan behöver uppdateras, men däremot kommer man upp i ett antal undersidor där man ofta uppdaterar innehåll så är det absolut värt att fundera på om en hemsida gjord i html verkligen är rätt för ditt/era behov.
Kan vem som helst skapa en WordPresshemsida?
Kan man skapa html kod kan man garanterat skapa en wordpresshemsida. Vem som helst kan inte skapa en hemsida i wordpress men jag skulle vilja säga att vem som helst kan skapa en grund för en hemsida i wordpress med lite vilja. Vad jag vet så finns det ingen webbyrå i dag som utgår från ren html när de skapar och designar sina sidor och det beror helt enkelt på att det finns ramverk som t.e.x WordPress som är smått fantastiskt flexibelt men ändå har en enkelhet som få ramverk har lyckats återskapa. Självklart finns det andra ramverk som ibland är lämpligare att använda, men återigen beror det på behovet.
Kan vem som helst skapa en sida i html?
Ska man skapa en hemsida i html så bör man även ha kunskaper i css och javascript. Man måste förstå hur olika taggar används och i vilket sammanhang. Det är jätteviktigt att man både ”öppnar” och ”stänger” lika många taggar annars kan man få väldigt oförutsedda resultat som presenteras på sin sida. Man bör ha en revisionshantering på sin hemsida för att undvika att arbete går förlorat genom att man råkat göra ett antal fel och inte gjort någon backup. Man bör ha en bra texteditor samt bör man förstå varför en hemsida fungerar på ett sätt i Internet Explorer 8 och på ett helt annat sätt i Safari.
Så till huvudfrågan… Vem som helst kan göra en wordpresshemsida men kan vem som helst skapa en hemsida gjord i html?
Nej!