De senaste åren har mycket hänt inom webbutveckling, webbdesign och sökmotoroptimering. Och en av många anledningar till dessa förändringar är WordPress – möjligheten att enkelt skapa en snygg och professionell WordPress hemsida på ett förhållandevis enkelt sätt. Från att ha varit något som krävde specialkunskaper inom design, kodning och SEO, så kan idag de flesta personer med enkla grundkunskaper i datoranvändande designa en mer eller mindre snygg WordPress hemsida.
Fördelar med en WordPress hemsida
Liksom med allting så finns det både fördelar och nackdelar med wordpress hemsidor. Men frågar du mig, så överstiger fördelarna nackdelarna, med råge. Den absolut största fördelen med WordPress är dess enkelhet och alla tillgängliga plugins. En slags avancerad klipp och klistra struktur gör det enkelt att ändra tema, lägga till och radera bilder, skapa länkar och även, utan komplicerad kodning lägga till avancerade funktioner – tack vare WordPress breda utbud av tillägg (plugins).
Sökmotoroptimering för WordPress
En av de allra största fördelarna med en WordPress hemsida i förhållande till övriga alternativ är enkelheten med att sökmotoroptimera en webbplats. Tack vare ett flertal riktigt bra SEO plugins, exempelvis Yoast, så har möjligheterna att skapa en snygg och funktionell hemsida, och dessutom rankas högt hos sökmotorerna ökat kraftigt de senaste åren – utan att behöva investera 10.000-tals kronor.
Tack vare tillägg som Yoast så kan nästan vem som helst med grundkunskaper inom sökmotoroptimering lägga till nödvändig SEO information till en viss landningssida utan att behöva ändra i HTML koden, exempelvis:
- Fokus-nyckelord
- SEO-titel
- Metabeskriving
Andra användbara funktioner för en WordPress hemsida
Att skaffa sig en WordPress hemsida är inte bara bra för den som önskar sig en hemsida som är SEO vänlig. WordPress passar bra för vem som helst som önskar en användarvänlig webbplats. Tack vara flera tusen olika tillägg: alltifrån plugins som underlättar social media till plugins med avancerade bokningssystem så finns det mycket tid att spara. Och då har jag ändå inte nämnt de oändliga möjligheterna att enkelt få till en snygg design.
Detta tack vare alla olika mallar som erbjuds. Dels de mallar som erbjuds helt gratis, men även de som finns att köpa för en överkomlig summa. Enkelt, och kortfattat, så passar en WordPress hemsida bra för alla som är intresserade utav en hemsida.
Bortsett ifrån i vissa extrema fall, då det finns bättre alternativ. Exempelvis vid utveckling av avancerade webbshoppar.
Kan vem som helst verkligen designa en WordPress hemsida?
En mycket enkel och simpel fråga, men långt ifrån ett lika enkelt svar. Svaret är både ja och nej. Låt mig förklara.
De allra flesta med grundkunskaper inom ”datoranvändande” skulle nog tack vare lite googlande kunna skapa en mycket enkel wordpress hemsida, och kanske, dessutom, även grundligt SEO optimerad. Men frågan man bör ställa sig är om det är värt det. Jämför tid i förhållande till kvalitet och pris- och i sin tur, jämför det i förhållande till vad du skulle hunnit med om du låtit någon annan designa din hemsida. Är det verkligen värt alla timmar som skulle spenderas på att läsa instruktioner om hur WordPress och Yoast fungerar, bäst och billigaste webbhotell etc. – om man istället kan få allt gjord av professionell webbyrå? Saknar du kompetensen som krävs, tänk i sådana fall noga igenom ditt beslut. För i slutändan kommer du ändå komma fram till samma slutsats, att du bör göra det du är bäst på!
Författare till detta inlägg (till denna blogg som handlar om webbdesign, webbutveckling och SEO)
Jag heter Gustav Wiberg och driver Skövdes genuina webbyrå Wibergs Web. Kontakta mig genom att klicka här.