A & O när det gäller SEO är att veta sina SERP placeringar, vara medveten om sina konkurrenters placeringar och hur man på enklaste sätt kan nå toppen (av sökresultat i framförallt google). Beroende på budget, arbetssätt och sitt mål med sökmotoroptimering så finns det olika rank tracking verktyg.
Det finns även billigare alternativ för den som önskar, för den som i dagsläget inte har ekonomiska möjligheter att investera pengar i ett professionellt verktyg (s.k. rank tracking verktyg) såsom MOZ, AWR eller Rank Ranger, fastän att vissa av nämnda verktyg (rank tracking) är väldigt prisvärda.
Det finns personer som genom manuell tracking av keywords använder sig av antingen Microsoft Excel eller Google Docs för att hålla reda på sina SERP placeringar, dagliga positioneringsförändringar, konkurrenters positioneringar m.m. Mycket att sköta manuellt kan tyckas, men vad gör man om inte de ekonomiska möjligheterna finns att automatisera processen?
Rank tracking tool (verktyg) – en värdefull investering
En av många faktorer för vilken SERP position en hemsida har beror på sidans CTR (click through rate) och bounce rate (besökare som lämnar sidan efter endast en sidvisning). Desto högre CTR, desto lägre bounce rate och ju längre genomsnittstid på sidan – desto bättre SERP placering kan man räkna med. För dem som väljer att förenkla sitt SEO – arbete tack vare ett rank tracking verktyg, så bör man vara noga med att välja en plattform som erbjuder mer än endast ”det enklaste”. Försäkra er om att programvaran ni väljer erbjuder daglig keyword tracking, går att integrera med Google Analytics för att enkelt hålla reda på antal besökare, bounce rates, genomsnittlig besökstid, geografiskt var de kommer ifrån m.m.
Var även noga med att programvaran ”ger vad den utlovar”. Om det t.ex står det ”tracking av 500 keywords” – undersök vad det betyder innan du signar upp och betalar en abonnemangsavgift.
Det finns ett flertal rank tracking verktyg som tänjer på sanningen så att siffrorna är till deras fördel, t.ex. ”500 keywords” och ”daglig tracking” – där sanningen har varit ”500 keywords” per vecka, d.v.s. ungefär 71 keywords per dag (71.4285714286 keywords om man ska vara petig, men det är svårt att dela på nyckelord).
Välj Rätt!
Har Ni inte kompetens/vilja eller tid att sätta er in i detta med ranking track verktyg eller SEO / sökmotoroptimering så se till att anlita en seriös leverantör av SEO / sökmotoroptimerings-tjänster. Vet ni inte vem ni ska anlita? Vet Ni hur ni hur SEO fungerar? Då kan jag verkligen rekommendera den otroligt populära tjänsten väljRätt.NU (som jag själv ligger bakom) inom SEO som granskar och rekommenderar seriösa svenska aktörer inom sökmotoroptimering. Oavsett vilken väg ni väljer (införskaffning av ranking tracking verktyg eller anlita någon leverantör av SEO) så se till att välja rätt!
Författare till detta inlägg (till denna blogg som handlar om webbdesign, webbutveckling och SEO)
Jag heter Gustav Wiberg och driver Skövdes genuina webbyrå Wibergs Web. Kontakta mig genom att klicka här.